szerda, július 20, 2016

Fizzy felkészítése :)


21 megjegyzés:

Czirják Árpád írta...

A Varázspatkó varázsa

Nagy divatját éli napjainkban a lovassport. Székelybósban is a közelmúltban két lovarda létesült, ezeket a kis falu két fontos létesítményeként említhetjük, közülük Varázspatkót kerestük fel.

Pár évvel ezelôtt még az elnéptelenedés, a lakosság elöregedése fenyegette a települést, ma az ide vagy visszatelepedett lelkes fiataloknak, józan gondolkodású vállalkozóknak köszönhetôen újjáéled, élettel telik meg Bós. A Varázspatkó lovardánál szépen felújított, virágtól roskadó tornácos parasztházakban laknak, az istálló, az udvar pedig rendezett. Itt André Mónika lovasoktatóval beszélgettünk arról, hogyan jött létre a lovarda.

Profi lovasoktató a nyeregben

– Magyarországról kerültem haza, megismertem az Antalffy családot, s úgy gondoltuk, közösen létrehozunk valami szépet. Én négyéves koromtól lovakkal foglalkozom, Székelyföldön kezdtem, sok helyen folytattam külföldön, többek között Magyarországon. Kaposváron végeztem el a lovasoktató ménesgazda szakot.

– Tehát képzett lovasoktató. Mióta van itt?

– Másfél éve. Akkor kezdtük el építeni a lovardát, az oktatást tavaly márciusban kezdtük el. Jelenleg is tartanak a fejlesztések, de jó úton haladunk. 23 lovunk van. Ezek között van saját, van bértartott, mert bértartással is foglalkozunk. Többek között "elrontott lovak" szelídítésével foglalkoztam és foglalkozom.

– Milyen fajta lovaik vannak?

– Hidegvérûek, melegvérûek, lovaglásra alkalmasak, mindenféle van.

– Oktatóként dolgozik, egész évben van munkája, folyamatos az oktatás?

– Nyáron délelôttönként a táborok résztvevôivel foglalkozunk, délután pedig a tanulók jönnek. Nagyon sokan. Általában a felnôttek hozzák a gyermekeket, s a szülôk is kedvet kapnak.

– Egyedül foglalkozik az oktatással?

– Van egy segítôtársam, Fodor Renáta, egy székelybósi lány, akit megtanítottam futószárazni, s alapszinten ô tanítja a gyerekeket, utána átveszem én. Túl sok lenne, hogy az alapoktól végig én foglalkozzam a lovasokkal.

– Aki itt tanul lovagolni, kap-e valamilyen bizonyítványt arról, hogy képzésen volt?

– Nem kap. Igazából egy életen át tanul lovagolni az ember. Ez egy folyamat. Minél többet lovagol az ember, annál inkább rájön, hogy keveset tud a lovakról. Most értünk el oda, hogy kerültek ki innen gyerekek, akikkel elkezdtük a díjugratás alapjait. Másfél év nagyon rövid idô. Remélem, hogy jövôre már el tudom vinni ôket versenyekre. Ügyeskednek.

– Mónika is versenyzô?

– Igen, elég sokat versenyeztem díjugratásban, részt vettem a Székely Vágtán, a Nemzeti Vágtán. Egyik évben Sepsiszentgyörgyöt, másik évben Csíkszentkirályt képviseltem.

Családbarát környezet

– Mi az itteni lovasoktatás célja?

– Székelybósban egy családbarát helyet szeretnénk kialakítani, ahová a gyerekeket a városi zajból, a számítógép elôl ki lehet csalni. Tovább szeretnénk építkezni, hogy minél barátságosabbá tegyük a környezetet. A célom az, hogy versenyzôket neveljünk ki, s a székelyföldi lovas életet egy picit felemeljük. Sajnos, sok helyen nekifognak, de nem tudják, hogy ez milyen felelôsséggel jár, hol vannak a határok, hol kezdôdik egy sportoló élete. Aki hobbiból szeretne lovagolni, az hobbiból tegye, aki hagyományôrzéssel, íjászkodással szeretne foglalkozni, azt tegye. Mindenkinek nyújtunk lehetôséget. De ha tízbôl kettô úgy dönt, hogy sportoló lesz, szívesen segítek nekik.

– Túrákat is szerveznek?

– Igen. Nemrég volt egy négynapos túránk. Bósból hazalovagoltunk Csíkszentkirályra. Voltak velünk 9- 10 éves gyerekek, akik szépen végig lovagoltak. Ilyen természetszeretô, hagyománytisztelô, életképes nemzedékeket kell a Székelyföldnek kinevelni.

Czirják Árpád írta...

A tegnapi Népújságból idézem:

A Korunk szeptemberi számának ajánlója

Aki a Korunk szeptemberi, kutyaszámára ránéz (Ember és kutyája), és beleolvas a szövegekbe, Szilágyi Domokos verssorai jutnak az eszébe: "Én játszom ugyan, de ti vegyetek komolyan". Neves szakemberek, kezdve az etológus akadémikus Csányi Vilmossal, folytatva kutyatenyésztôvel, nemzetközi bíróval, történésszel, állatorvossal, kutyabarátokkal – szakszövegekkel, emlékezésekkel, prózával, verssel: rangos felvonulás tanúi lehetnek a Korunk-olvasók. Ember és kutyája témában megszólalnak Csányi Vilmos mellett Madaras Péter, Gyáni Gábor, Ferencz Zsolt, Bogdán Imre, Kelemen Atilla, Kántor Lajos, Géczi János, Selyem Zsuzsa, Almási Gábor, Forró Ágnes, Bogdán Zsolt, Bodó Márta, Orendi Éva. A szeptemberi számot fôlaptestben és rovatokban gazdagítja többek közt Gömöri György (Újraolvasva Sütô Andrást), Lôrincz György (regényrészlettel), Bacsó Béla, Adorjáni Panna, Lakatos Artur, Krajnik-Nagy Károly. Az olvasmányos írásokat Forró Ágnes rajzai és festményei kísérik.

www.korunk.ro

Czirják Árpád írta...

Kedves Noémi!
Te még szoktad olvasni a Népújságot? A tegnapiba is van két cikk, ami érdekelhetne téged is.
Ezt az előadást láttad-e? Ajánlom most, 1 óra 48 perc, Tasnádi István: Közellenség, rendezte Schilling Árpád, Budapesti Katona József Színház, 2oo1. Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja c. drámája alapján. Kohlhaas (valóságos) történetét itt a két ló szemszögéből mutatják be. A felvételt a Duna TV készítette, és zseniális. Megkapta a magyar színikritikusok díját a legjobb új magyar drámáért és a legjobb rendezésért, valamint a legjobb előadásért is! Nézd meg! (a lovak beszélnek: Szirtes Ági és Fekete Ernő alakítják, nagyon könnyen felismerheted őket, hisz ők ketten indítják az előadást)
https://www.youtube.com/watch?v=E-1fVNeaxUE
Szeretettel ölellek,
Árpád

Czirják Árpád írta...

Lám-lám Schilling Árpád 2oo1-es Kolbász Miskája után az idén is kapott egy Kolbász Miska c. előadás kritikusdíjat: Kohlhaas, Zsámbéki Színházi Bázis – Szkéné Színház – MASZK Egyesület (Szeged), r.: Hegymegi Máté! Ennek csak örvendek! Mások is hozzányúltak Sütő 1974-es drámája ősbemutatója után e darabhoz, e témához, de lám-lám Schilling után csak ezeknek sikerült. MUST SEE!!!

http://szinhaz.hu/budapest/66600-szinikritikusok-dija-2016-ok-a-nyertesek

Czirják Árpád írta...

Nézd csak mit írt a hétfői Népújság:

Lovas edzôtábor kezdôdik Vajdaszentiványon

A klasszikus lovaglás mai értelmezésében megfogalmazott edzéselméletet és gyakorlati kivitelezését sajátítják el a környékünkön szervezett elsô komoly lovas edzôtábor (amelyet Erdély elsô és jelenleg egyetlen lovasiskolája, az Art Equest szervez) résztvevôi – adja hírül az erdélyilovas.ro. A rendezvényt november 14-e és 18-a között tartják Vajdaszentiványon, az iskola otthonául szolgáló Zichy-kastélyban. A napi programok közt lesznek elméleti elôadások és a hallottakra épülô gyakorlati edzések, majd a nap végén szakmai megbeszélés. Ugyanakkor minden nap az elôzô napi anyag ismétlésével kezdôdik, majd a napi programmal – elmélettel, gyakorlattal és szakmai konzultációkal – folytatódik.

Az edzôtábor szakmai vezetôje, elôadója és ugyanakkor edzôje a Magyarországról érkezô vitéz báró Gyôrffy-Villám András h. ô. dandártábornok, lovas szakértô, edzô, egyetemi oktató, számos lovas szakkönyv szerzôje, a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományôrzô Szövetség (MHKHSZ) örökös tiszteletbeli elnöke.

A marosvásárhelyi Szentgyörgyi István és Jankovits Ferenc, az iskola megálmodói a Népújságnak elmondták: a résztvevôk haladó lovasok, akiknek saját lóval és felszereléssel kellett jelentkezniük, érvényes lóútlevéllel, 2016-os negatív vérvételi eredménnyel, valamint a lóinfluenza elleni érvényes védôoltással. A lovak ellátásáról (etetés, itatás, ápolás, istállórend, kitrágyázás) és a tábor idején esetlegesen elôforduló igényekrôl (állatorvos, patkolókovács) mindenki saját maga gondoskodik, amelynek intézéséhez a lovasiskola segítséget nyújt.

A szervezôk felhívták a figyelmet, hogy ló nélküli érdeklôdôk is látogathatják az edzéseket, napi 30 lejes részvételi díj ellenében. Az ellátást igény szerint a vajdaszent- iványi kastély szállója, illetve étterme napi áron biztosítja.

Noémi írta...

igen, tudom kösz, épp onnan jövök, a mai edzésről!

Czirják Árpád írta...

Szuper!!!

Czirják Árpád írta...

Kivel voltál? Melyik lovaddal? Miket csináltatok? Mi újat tanultatok? Milyen volt? Mesélj már egy kicsit, ne tarts annyira szüszpanszba! Fotók nincsenek?

Noémi írta...

de van minden, ha valamiről, valakiről szeretnél tudni, azt megtudhatod a facebook-on keresztül az Art Equest oldalon.

Czirják Árpád írta...

Hogy érzed magad ott közöttük? No és a lovaid? Nem lettek ott szerelmesek abban az új társaságban? És te?

Noémi írta...

már mindjárt egy hete, hogy lejárt ... nagyon jó volt, és sokat tanultunk mi is és a lovaink is.

Czirják Árpád írta...

Kedves Noemi! Te lofuggo lettel? Lovak nelkul mar nem is tudsz elni? Egy napot sem birsz mar ki lovak nelkul?

Noémi írta...

IGEN! NEM! NEM!

Czirják Árpád írta...

Jól érzed magad?

Noémi írta...

ühüm.

Czirják Árpád írta...

Ennek roppant örvendek! S a lovaid?

Noémi írta...

ők is nagyon jól elvannak.

Czirják Árpád írta...

Tudtad, hogy a lovak felismerik a feléjük közeledő ember arckifejezéséről, testállásáról, mozgásáról a lelkiállapotukat (látják a saját szemeikkel), s azt le is reagálják?

Noémi írta...

igen, és még tudok egy pár dolgot a lovakról ... közöttük élek ... remember?

Czirják Árpád írta...

A bukaresti Globus cirkuszban vasárnap este tartották az utolsó olyan előadást, amelyben állatok vettek részt, miután a főváros önkormányzata úgy döntött, betiltja a cirkuszi állatszámokat. A jegyek 25-60 lejbe kerültek, és 1800-an vettek részt rajta. Bukarest közgyűlése arra hivatkozva tiltotta be január 30-án az állatok szerepeltetését a Globus cirkuszban, hogy az idomítás során rosszul bánnak az állatokkal. A döntés azt követően született meg, hogy január 12-én tűz ütött ki a Globus cirkusz egyik menhelyén, és tizenegy állat életét vesztette.

Noémi írta...

helyes!