szombat, április 04, 2009

emesénél

Vörös bor sem volt, fehér sem. Még a pipa is elmaradt, csak beszélték a semmit, ketten elnyúlva mint valami majmok, mi meg ültünk az ágyon mint valami tyúkok. Én nem értettem semmit, mert később érkeztem, de aztán ő egy hosszú monológba kezdett és így minden érthetővé vált, amennyire érteni lehet a másikban tomboló viharokat. Tehát mesélt, mellette a barátja éppen hogy a szekrény alá nem bújt be, nem is nagyon lehetett volna persze, mert a szekrénynek - nem úgy mint az ágynak - nincs rése a padló fölött. Mi kapirgáltunk néhány szemet ebből a meséből, de egyszerre csak hányingerünk lett mindentől, kibírhatatlan perverzségek, mocskok, alja dolgok. Elfújtunk minden gyertyát, magyarán mindenkinek az életét kioltottuk, legalábbis arra az időre, arra a térre vonatkozólag. Persze, mert néha jobb a halál bárminél, vagy a levegőtlenség, mint az igazság, mint a katarzis, mint a szex, vagy a szerelem. Éreztem, hogy a fejek robbannak szét, ezt a majmok jobban, a tyúkok kevésbé bírják, a majmok ravasz őseink, ők megtanulták a túlélés képességét. Nem úgy mi. Minekünk ha nincs hely, és kit kapirgálni elvesztünk, semmi ágán lötyög a szívünk,bornírt tavaszi éjjel. Szép történet, mindenki a padlóra került tőle. Á, dehogy mindenki.

Jobban esett volna néhány pohár bor, egy slukk füst, néhány ölelés ezektől az akasztófavirágoktól. De semmi nem esett, még a vakolat is bírta a falon azokat a koszos, de egyébként, és alapvetően kétségbeesett mondatokat. A szőnyeg megégette magát, ezt utólag vettem észre amikor a félhomályban szégyenemben a földet néztem. És gondolkodtam kicsit, vajon mi égeti ilyen szabályosra és mélyre a szőnyeget ha nem a szőnyegre pattanó vízipipaszén miközben ég. Hát ez az.

Egyik pasi rosszabb volt a másiknál, de egyik nő sem tudott nő lenni, ez hétszentség. Egyik nő sem tudta mit kell mondani, egyik pasi sem mit kell csinálni. És még csodálkozom, hogy szart ér az egész?

20 megjegyzés:

emese írta...

Nagyon szemléletes leírás arról, ami valóban történt.
....
A halál nem jobb, mint a szerelem, a szex vagy a katarzis. De hol voltunk itt a szerelemtől, neadjisten a katarzistól?

Noémi írta...

az a helyzet eléggé feszült volt, kimondatlan szavak és vegyes érzések kavarogtak mindenkiben, volt aki őszinte volt, volt aki gyáván behúzódott csigaházába és hallgatott vagy aludt, volt aki elkeseredett, próbált magyarázkodni és végül volt aki belecsöppent ennek a közepébe de nem mint kívülálló.
szerintem vannak olyan helyzetek az életben, szerencsére nem túl sok, - általában, nem ez az eset - amikor az ember azt kívánja bárcsak jönne a halál, mert az megváltó lenne, megoldaná a helyzetet.
nyilván azok csak hasonlatok voltak, abban a helyzetben nem is lehetett volna szó semmi olyasmiről mint szerelem, katarzis, vagy hasonlók.

Kiss D. írta...

Jo, ertem en, de miert gyultetek ossze? Hogy pontozzatok egymast? Gondolom, aki kerdez, annak a legkonnyebb, mert annak nem a direkt valaszon kell tornie a fejet, hanem azon, hogy amit a masikok valaszolnak, arra hogyan reagaljon, es tovabb kerdezzen.

ikonarcú írta...

Tényleg jó szöveg, még akkor is, ha én nem tudom pontosan mi is történt. Lehet éppen ezért jó. A szöveg.

Névtelen írta...

Kedves Emese, nem semmi, hogy te azt is tudod, hogy a halál jobb a szerelemnél, szexnél,katarzisnál, bárminél... Csak az a kérdésem merül fel, hogy vajon ezek közül neked miben volt részed életedben?...a halálból a legkevésbé, gondolom - hogy a többiről ne is beszéljek - , mégis de sokat tudsz róla...halálról élő így beszéljen, na ezt is megértük.

Noémi írta...

a halálról sokat lehet beszélni, filozófálni, találgatni, stb. elméleti szinten.

emese írta...

Kedves Névtelen, egyrészt ha visszaolvasod, láthatod, hogy azt írtam "nem jobb", másrészt elég furcsa dolgokat írsz rólam. Nem kommentálom.

Névtelen írta...

Igen, elírtam, a lényeget tekintve azonban a kommentet vállalom, mármint azt, hogy meglehetősen furcsa értékelni bárhogyan azt, amihez meglehetősen kevés közünk van. Elméleteket gyártani lehet...

Tóth Tünde írta...

Hallo!

Itt Csernus doktor asszisztense ír, mámor a drogban!

Névtelen írta...

Jaj ne, ennyi pszihológus, pszichiáter egy helyen??? Lásd: emese, ikonarcú, Csernus...

Wera írta...

Most olvaslak először, de imádlak. :)

Vakarcs Szilárd írta...

Vedd be a Leszarom tablettát, hátha jobb lesz.

Doktor R. írta...

Nagyon jó Wera blogja is, belenéztem. Ajánlom, mint pszichológus.

Noémi írta...

köszi Wera! :)

dr. Csernus írta...

Minden piszmológus modernkori sámánnak érzi magát, pedig sem nem modern, sem nem sámán, csak képzelődő.

Dr. Legleg írta...

http://www.youtube.com/watch?v=obwFV__wktc

Vakarcs Szilárd írta...

Nem tehet rola, ha nem tud olyannak lenni, amilyennek elvarjak tole. Lehet, hogy rossz volt az optika, es jo volt a mimikri.

retek írta...

bevettem a Leszarom tablettát és leszarok minden pszihológust!

Wera írta...

Doktor R. Azon gondolkodom, hogy ha egy pszihológus azt mondja a blogomra, hogy nagyon jó és ajánlja , akkor az mit jelent?Elrettentő példaként ajánlja , vagy lát benne valami "egyebet" . Egyéb legyen itt gyüjtőfogalom. :)

Névtelen írta...

Szerintem meg jó. Hadd mondjon ki mit a akar.