szerda, február 12, 2014

"A következő személyeket tartják az állat gyilkosának: az aki megengedi, aki megöli, aki feldarabolja, aki megveszi vagy aki eladja, aki elkészíti, aki felszolgálja és aki megeszi."

11 megjegyzés:

Czirják Árpád írta...

Hát ezt meg honnan másoltad? Mert a Biblia, és a mai orvostudomány szerint is, az ember mindenevő. És kell a napi sült hús is, egyes országokban ez bevett szokás!

Noémi írta...

ezt a hinduizmusból: http://hiresvegi.uw.hu/hiresidezet2.htm

azért mert a többség csinál valamit, mint a juhnyáj, vagyis mindenki ugyanazt csinálja, attól még nem jelenti azt, hogy jó is, és hogy utánuk kell csinálni ugyanúgy! különben az orvostudományban is vannak tévhitek, sok olyan dolog, amivel félrevezetik az embereket, s ez főleg a gyógyszeriparmaffiának tudható be.

Czirják Árpád írta...

Minden tiszteletem a hinduknak, a vegetáriánusoknak is, de azért a sült halat és sült csirkét továbbra is enni fogom...

Noémi írta...

menj csak a juhnyájjal tovább, a te választásod, hogy az állatok nácija vagy közvetetten, vagy közvetlenül.

Czirják Árpád írta...

http://www.origo.hu/tafelspicc/nagyhasab/20140409-ipari-korulmenyek-kozott-tartott-allatok-elettere-elettartama.html?utm_source=freemail-kilepo&utm_medium=leg&utm_campaign=freemail

Noémi írta...

ha te ezeket mind tudod, és mégis megeszed ezen állatok húsát és termékeit, akkor csak egy kegyetlen, szívtelen ember lehetsz, akinek nem az állatok élete számít, hanem az a 10-15 percnyi evési élvezet ... különben minden húsevő kegyetlen, szívtelen, akárhogy is magyarázná, vágná ki magát ilyen-olyan kifogásokkal!

Bandeanu Istvan írta...

Azért nem lennék ennyire kategórikus: aki húst eszik az rossz, aki zöldségeket az jó. A múltban voltak még ilyen próbálkozások beskatulyázni az embereket. Szerintem (és sok világgazdaság szakértő szerint is), jelen pillanatban fenntarthatatlan egy szintiszta zöldségfogyasztó társadalom (egyszerűen nem termelődik annyi zöldség a világon). Mint állatorvos te is jól tudod, biológiailag az ember egy mindenevő (erre van felszerelve emésztőrendszerrel, működésileg, stb.). Nem ócsárolnám a másik oldalt (mindenevő vagyok), szerintem mindenki döntse el magábnak hol akar állni. Egyes vélemények szerint a növények is éreznek. Lehet hogy termesztésük , leszedésük, elfogyasztásuk kegyetlenség? Én egyébbként nagyon jól tudom mi folyik egy vágóhidon. Puszi

Noémi írta...

István, ez nem ócsárolás és megosztás, ez csak a szomorú valóság! attól még mindenki azt eszi ami neki jólesik!
a te véleményed szerint nem tudnánk termelni annyi zöldséget, hogy eltartsuk az egész emberiséget, de akkor kérdem én, miért lehet termelni gigantikus mennyiségű gabonát annak a több százmilliónyi állatnak, akik emberi fogyasztásra vannak tenyésztve és az semmi gonddal nem jár?!
én személyesen, mint állatorvos és mint ember nem tűröm el többet az állatok rabszolgaságát, és egyelőre többet nem tehetek annál, minthogy nem eszem húst és állati eredetű terméket, ami még nem megy 100 százalékban, de egyből nem is lehet, szerintem.

Bandeanu Istvan írta...

Szia
Bocsi de nincsnek magyar karaktereim.
Ugy hiszem nagyon eltavolodsz (eltavolodtok) a valosagtol.
Egy tudomanyos konferencian (egy tisztan vega tudos szajabol) hallottam azt a tenyt hogy jelenleg lehetetlen lenne atallni teljesen vega etkezesre. Az eloado velemenye szeritn, alapos felkeszules mellett is 2050 egy realista cel erre.
Gondolj bele:
- el kell latni 6 milliard embert zoldseggel
- el kell latni az allatokat is etellel (meg ha nem is esszuk meg oket, nekik taplalkozni kell, kinyirni meg nem akarjuk oket. Nem?)
Ez a racioja ennek a tenynek.
Nem mondhato el az sem, hogy a jelenleg ipari korulmenyek kozt tenyesztett allatok ellatasa nem jar gonddal. De igenis eleg nagy gond. Te mint allatorvos tudhatod, olvashatod ezt.
Nem tudom mit akarsz azzal mondani, hogy te mint allatorvos nem turod el az allatok rabszolgasagat. Te vagy az eggyik aki szolgasagba (rabszolgasagba?) tartasz ket lovat. Hidd el ha oket kerdezed, nem veled szeretnenek elni, hanem szabadon, a sajatjaik kozott. Lehet forgatni a dolgokat de egy karamban elni, nagyon tavol all a szabadsagtol.
Nem hiszem, nem ismerem el, hogy az allatok egyenranguak az emberrel. Nagyon sok minden elvalaszt, eltavolit egymastol.
Tudatunk, agyi kapacitasunk, lelkisegunk, gondolataink emelnek az allatok fole valamilyen szinten.
Nem akarlak megserteni, de ez amit te is kepviselsz, sajnos a modern-nyugati vilag szarmazeka:
- az emberek (asszonyok), egyre inkabb maguknak elnek,
- egyre kevesebb gyereket vallalnak, vagy egyaltalan nem vallalnak,
- a gyereket allatokkal probaljak potolni.
Probalj meg vsaladban es gyerekben gondolkodni. Hidd el megvaltoznak a rangsorok. Elso az ember (gyereked) lessz, es csak azutan az allatok.
Elszomorit, amiko Magyarorszagon jarok. Emberek szazai setaltatjak kutyaikat. Gyereket annal kevesebben. Nagymamakat latok (ismerek tobbet is), akik kutyaikat szeretgetik, becezgetik, dedelgetik, az unokaikra meg nincs idejuk.
Nem hiszem hogy ez egy jo irany.
Termesztesen mindenki maganak vallasztja eletutjat, etkezesi szokasait, eletceljait.
Az ember mindenevonek szuletett. Valoszinu az a normalis ha ugy is el.
A lenyeg talan a mertek, az egymas es az allatok tisztelete.
De szamomra egy ember mindig es minden korulmenyek kozott fontosabb mint egy allat.
A termeszet rendje is ezt diktalja: vannak zsakmanyok es vannak ragadozok. Ez meg akkor is igaz, ha zoldseget eszel. Mit vetett egy zoldseg neked?
Az extremizmus semmilyen szinten nem vezet jo utra.
Lattam mar bio vega lanyt (Magyarorszagi , sajnos nehai ismerosom), 36 eves korban rakban meghalni. Ket gyerek maradt utana.
Kepmutatas szerintem ez a magatartas (allatok rabszolgasaga, stb.). Itt megint csak utalnek:jobb szerinted a novenyek rabszolgasaga?
Bonyolult

Noémi írta...

ne haragudj, de nem tartottam érdemesnek mindent elolvasni, amit írtál, mert sok olyan dologról írtál, ami nem állja meg a helyét és magyarán hülyeség ... tipikus húsevő szemellenzős beszólásaid vannak, többek között a növények mit vétettek, meg hasonlók ... sajnálom, de ez a véleményem ... te egy ember véleménye után ítélsz és egy vega nő halála oka után ítélsz ... nem fair ... és ez nem extrémizmus, sajnos amíg az emberek zöme a mindenek feletti felsőbbrendű lénynek tartja magát, és ezzel azt hiszi joga van az állatok felett uralkodni, fogva tartani őket akaratuk ellenére, szabadságuktól megfosztani, kihasználni amíg csak lehet, aztán mikor már nem hoz hasznot, leölni és megenni, vagy kitenni az utcára, ahogy pl. a kóborkutyák milliói lettek, vagy élethosszig ketrecbe zárva mutogatni, vagy laboratóriumi kísérletekbe fullasztva, vagy félig agyonverve cirkuszi mutatványokat mutogatva a sok szájtáti balfasznak ... ezt nevezem emberiségnek! jöhetne még egy vízözön!
annak a sokszázmilliónyi állatnak sokmilliónyi hektáron termesztett gabonáját, azt ha odaadnák a sokmillió éhező embernek, és ne csak a kocaturista módon megsütött és megevett flekkenekre meg miccsekre gondolva meg abban az ordenáré mekdonáldszban a szar hamburgert elfogyasztva hasát elégedetten simogatva csak magára gondolna, akkor nem itt tartanánk, ahol tartunk, a lejtőn lefele! te állatorvos létedre nem tudod, hogy különböző farmokon itt és bárhol a világon mik mennek végbe? hogy nincs humánus módon levágott állat? az csak mese! hogy ipari farmok jobban szennyezik a környezetet mint az autók kipufogógáza? hogy az ipari tejelőtehénfarmokon a borjú meg sem született jóformán és már meg is fullasztották, vagy válogatott kegyetlen módszerekkel megölték, mert bikaborjúnak született? vagy hogy az egynapos kakascsibéket élve ledarálják kutyakajának, mert ők nem tudnak tojást tojni? vagy az anyakocákat olyan ketrecbe teszik, hogy meg sem tud fordulni? ha mindezt tudod és tudatosan hátat fordítasz, mint a legtöbb embertársunk, te is cinkos vagy! nem azoktól ilyen a világ, akik gonoszak és hihetetlenül kegyetlen dolgokat művelnek, hanem azok miatt ilyen, akik látják mindezt, de hátat fordítanak, nem tesznek semmit, teszik magukat, hogy ez így a normális, ez a világ rendje, hát akkor biztos így kell csinálni továbbra is, de még fokozzuk csak egy kicsit! hát nem, én ennek többet nem leszek részese! sajnálom, lehet véleményem miatt neheztelni fogsz rám, de én csak azt sajnálom, bárcsak sokkal-sokkal hamarabb láttam volna így a dolgokat! és valami más elfoglaltságot kell találnom magamnak, mivel nem vagyok hajlandó állatokat a vágóhídra küldeni, fülszámozni őket, csonkító műtéteket végezni ... az ne nevezze magát állatokat tisztelőnek és szeretőnek, aki megeszi őket! hányan hisztiznek ha kutyákat, delfineket vágnak le, miközben rá se hederítenek a sokmillió ketrecben, tömörülésben, istállókban szenvedő többi állatra! ne nevezze magát az ember magasabb rendűnek, csak mert vannak olyan tulajdonságai, amik az állatoknak nincsenek! az állatoktól sok mindent lehet tanulni, és biztos vannak olyan tulajdonságaik, amikről nem tudunk! ők is ugyanúgy vágynak az életre, a szabadságra, és ugyanúgy éreznek fájdalmat, örömöt, szeretetet, csak nem úgy fejezik ki, mint mi.

Noémi írta...

üdvözlöm vega húgaidat, a többi BS!
- írta a beszűkült agyú


ui. - nem tudsz olyan elfogadható, szolid érvekkel jönni, ami megállja a helyét a húsevés érdekében,
ui2. - szerintem hagyjuk egymás sértegetését, mert kezdesz bedurvulni, s annak semmi értelme
ui3. - ha lenne értelme, szabadon is engedném állattársaimat, de sajnos még velem nagyobb biztonságban vannak, mint szabadon ebben a világban, ebben a társadalomban
ui4. - azt én fogom eldönteni lesz-e gyerekem vagy sem, és szeretni nemcsak gyereket lehet, csak mert neked van, és neked ő jelenti az igazi szeretetet.