hétfő, január 21, 2013

A lelked nyugalma, mint tökéletes orvosság

Jelenlegi életformánk nem támogatja a lelki békéd megerősítését, sőt a teljesítménykényszer fokozásával inkább csak tovább rombolja. Pedig nincs jobb orvosság a problémáidra a belső nyugalmad megtalálásánál.
[A kockázatokról és mellékhatásokról ne kérdezd kezelőorvosodat, gyógyszerészedet!]
Mit jelent a lelki béke?
Ahogyan a mozgásból adódó fáradtságot testi szinten ki tudod pihenni egy jó alvással, ugyanúgy lelki szinten is a nyugalom segít feltöltődni. Nem futni semmi elől, és nem hajtani semmi felé; egyrészről ez a lélek nyugalma.
Viszont ez így még hiányos, hiszen az a személy is eljuthat hasonló állapotba, aki már annyira kimerült, hogy feladta. A leépülés ettől a ponttól kezdve erőteljes, és visszafordítani gyakran csak külső segítséggel lehet.
Megelégedettség
Ízlelgesd ezt a fogalmat! Megelégedettség - ettől lesz teljes a nyugalom. Teljes abban az értelemben is, hogy nem hiányzik belőle semmi, se túl kevés, se túl sok - pont elegendő. Tapasztalási szinten az elégedettség logikus következménye a tudat nyugalma. Egy kis időre...
Az elégedettség intenzitását és tartósságát annak okaiban találod. Egy finom ebéd után percekig, egy új autó vagy lakás vásárlásával már sokkal tovább, azonban egy életcél fokozatos megvalósításával még hosszabb ideig tartó elégedettséget érezhetsz.
Viszont ezek a külső okok mind labilis és időleges tényezők, tehát nem tartósak, ugyanis külső feltételekhez kötöttek. Közös jellemzőjük a múlandóság, amely garantáltan szenvedést okoz mindaddig, amíg a hozzájuk való ragaszkodáson nem enyhítesz. Alapvetően szemléletváltásra van szükség!
Hogyan indulj el a tartós elégedettség felé?
A téma igen összetett, itt nem térhetünk ki minden részletére. Éppen ezért, most azzal az egy aspektusával folytatom, amely rögtön elindítja a változást. Könnyen megérthető és azonnal integrálható a napi gyakorlatba.
MEGBECSÜLÉS
A tartós, mély, belső elégedettség kimunkálásában az első és legfontosabb szemléleti átformálást a megbecsülés érzése hozza meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az életedben meglévő minden jó dolgot nagyra értékelsz és megbecsülsz, amivel csak rendelkezel. Az egészen kicsiket is! Legyen az bármilyen tárgy, helyzet, kapcsolat, körülmény, de még a belső kondíciód is, mint az egészséged, tudásod, képességeid stb.
Ezt a belső tartást az alábbi két oldalról erősítheted meg:
1.) Hálás vagy mindenért, mert belátod, hogy a változás törvénye alapján, egy idő múlva ezeket biztosan elveszíted.
2.) Hálás vagy mindenért, mert tudod, hogy sok-sok ember még annyival sem rendelkezik, mint most Te, és talán sosem fog.
Legyél óvatos! Ugyanis az önazonosságunk túlműködése által könnyen felmerülhet, akár csak finom szinten is az arrogancia, amely észrevétlenül kiüti a megbecsülés érzését, és mérgezi a tudatot. Mondván, ha elöregszik az autód (vagy éppen a férjed vagy a feleséged - bocs, ezt nem hagyhattam ki), akkor csak lecseréled egy újra, amit viszonylag könnyen meg is tehetsz. De mi a helyzet a testeddel, ha már nem olyan, mint fénykorában?
Még egy "apróság": ne csupán a jó dolgokért legyél hálás, hanem a rosszakért is, amelyek akár fájdalmat is okoznak. A nehézségek mindig új felismerések lehetőségét rejtik magukban. Ahogy a mondás tartja; minden rosszban van valami jó.
Miért jó ez Neked? A megbecsülés gyakorlása kiváló jellemfejlesztő tréning minden napra! Segít a tudatod megszelídítésében, az állandóan törtető, a külső irritációtól szenvedő, egyben attól függő, valamint kielégíthetetlen mozgásának lefékezésében. Hogy végre megpihenj...
Elárulok egy nagy titkot, amelyről a divatos önfejlesztő könyvekben nem fogsz olvasni, sőt éppen az ellenkezőjére buzdítanak. Azért is titok, mert a többség nem fogja megérteni, ráadásul még tiltakozásra is okot ad. Semmi feltűnés, csak így kiemelés nélkül:
Minél inkább képes leszel megközelíteni az elégedett nyugalmat, annál inkább közel kerülsz a célként kitűzött dolgokhoz, amelyeket kényszeres erőfeszítéssel addig nem tudtál elérni, vagy csak nagyon nehezen. Ellentmondás? Felületesen szemlélve mindenképpen. Gondolkodj el rajta...
Becsüld meg a természetes dolgokat is!
Egy sor dolgot magától értetődőnek tartunk, amelyek mindannyiunk életében jelen vannak. Csak egy apró mozdulat és világos lesz a szobában, folyik a csapból a víz, télen meleget kapunk, nyáron hűvöset, felhívhatjuk a barátainkat telefonon, levelet küldhetünk nekik, nézhetjük a tévét... és a többi, és a többi.
Az elégedettség új utat nyit az erőforrásaidhoz. Na de, hagyjuk a magasröptű szövegelést. Egyszerűen arról van szó, hogy az energiádat nem kell elpazarolnod a fent már említett, felesleges mozgásokra, s így olyan kreatív folyamatokra terelheted, amely valóban céljaid megvalósításához vezet. Amikor ez a fajta irányítás a kezedbe kerül, fokozódik a szabadság érzése, amely szintén az elégedettségedet növeli. Vizsgálódj erről!
Az elégedettség eléréséhez szükséged lesz egy valódi belső támaszra, amely kimozdíthatatlanná tesz. Ha valamit újra meg kell találnod a lelki életedben, akkor ez az.
(Manhertz József)

Nincsenek megjegyzések: