péntek, július 29, 2011

a minap ...

Furcsa az vagy nem is tudom milyen, ahogy még most is olyan felfogásokba ütközünk falun a XXI. században, hogy hát ha megdöglik a kutya vagy a macska, akkor nem baj, lesz majd másik, és végignézik, ahogy szenved meg kimúlik az az állat, eszük ágában nincs, hogy esetleg kezeltessék az állatorvosnál, mert hát nincs értéke, haszna sem, akkor meg minek is?
Egy pár napja jött hozzám egy néni, aki azt mondta, hogy a kutyájuknak székrekedése van úgy kb. két vagy három hete, nem volt biztos benne, és mit tudunk adni neki, hogy helyrejöjjön, és a kérdésemre, hogy miért nem jött hamarabb, azt felelte, hogy hát remélték hátha helyrejön magától. Javasoltam, hogy megpróbálhatjuk elaltatni és akkor lehet még segíthetünk rajta, de ebbe már a férje nem egyezett bele.
Rá vagy két napra jött egy fiú, hogy az egyik kutyájuk már megdöglött, és a másik már beteg, és meg kéne nézzük, mondom, persze, hozd fel nyugodtan, mire ő, hogy holnap reggel felhozom ... azóta sem láttam.
Sok ember szenved a világ különböző részein, de rengeteg állat is, és rajtuk csak az ember segíthet, de ilyen hozzáállással csak az állatkínzás szintjéig tud eljutni.

12 megjegyzés:

Zsofymusician írta...

Tökéletesen egyetértek veled...
A hejett hogy elaltanák,hogy ne szenvedjen az a szerencsétlen állat,napokig vagy akár hetekig nézik szenvedését, remélve hogy ..."Á, ugyus hejrejön!"
Ez buta felfogás, ám nem lehet tenni ellene!
A falumban is vannak ijen emberek...
Én ojan "story"-ról tudok, ami tényleg állatkínzásnak mondható!

Az egyik falusi embernek volt egy nagy kutyája,és nagyon öreg volt...
Öregségére már kezdett betegeskedni, és amikor észrevette a gazdája hogy valami nincs rendben vele, diolántot fecskendezett a testébe... azt remélve hogy a kutya hamar kimúlik tőle, ám a kutya nem döglött meg, hanem hetekig szenvedett, és a gazdája ezt nézte...

Én nem tudom miért ijen az ember, egyáltalán ha nincs is pénze rá,akkor üsse főbe hogy ne érezzen semmit s kész... mégis csak jobb lenne, minthogy szenvedjen hetekig!

(Már bocsáss meg hogy "beleszoltam" a bejegyzésegbe, de rendszeresen olvasom és megtekintem a blogod, és ezt nem tudtam szó nélkül hagyni, mivel nekem is ez a véleményem...:D )

Noémi írta...

nem szóltál bele a bejegyzésembe, csak a véleményedet írtad meg. :)

Névtelen írta...

Dehogy furcsa! Teljesen természetes, hogy a beteg kutyát láncrakötik, mig meg nem döglik. Vannak más módszerek is: Régen körül valaki egy autóbagyűjtött néhány kutyát, kivitte az országútra, s valami elhagyatott helyen, mikor senki sem látta, fegyverrel lőtte ki őket. Isztambulban viszont a kóborkutyákat összefogják, és a Márvány tengerben egy teljesen lakatlan-lakhatatlan szigetre viszik, otthagyják magukra, mig el nem pusztulnak. Magam és játszópajtársaim is gyerekkorunkba csináltunk ilyet: a lakótelepet indiánok módra végignyargalásztuk, s ahogy elkaptunk egy-egy kóborkutyát, felvittük a nagyhid tetejére, s onnan feldobtuk a magasba, hadd zuhanjon a vizbe. Többet be nem tették lábuk a lakótelepre. Voltak azonban kegyetlenebb módszerek is: szőlőfára akasztottuk a kóbor macskákat fel, vagy a kiskutyákat anyjuktól leválasztva a csatornába dobtuk, merthát: "milyen édesek, de gondolj csak kicsit bele, néhány év, s ezekből lesznek aztán a nagy veszélyes vérmes medvék..." Mindegyik módszer nagyon helyes. Amig az illetékes hatóságok nem végzik el a munkájuk, addig sajnos az állatorvos által őrültnek minősitett honpolgárok kell elvégezzék a sokkal kényelmetlenebb ilyesféle melót! Egy kutya az csak egy kutya. Ember még saját embertársára sem tud vigyázni, akkor meg mitől emelnénk szobrokat az állatoknak? Marosvásárhelyen is nagyon nehezen képesek összeszedni a sintérek a kóborkutyákat (túl lusták), magam alig birok tömbházamba lépni, a tegnap éjfélkor pld. 12 kutyát számoltam össze, egyik-másik nagyobb testű, mint én. Kitámadnak hát! Engemet már harapott meg kutya! (és most tudom, hogy állatorvos az állatot fogja megvédeni). Kész gyönyör volt végignéznem, amikor a sintér a házam előtt egy altató injekciós puskával 5o m-ről rálőtt a kutyára, s nézni, ahogy az 5o m futás után lelassult, s kidőlt! Aztán ketrecbe tették, s elvitték. Gondolom, alapos fürdés, ebéd és vizsgálat után Én megértem, hogy minden házhoz kell egy kutya, de akkor honnan ez a hirtelen sok kóborkutya Marosvásárhelyen? 3o éve élek itt, de ennyi kóborkutyát egyhelyen életembe nem láttam! Pfúj!

Névtelen írta...

A medvékkel például soha nem volt semmi bajom. Furcsa, de mig 3 hónapon át télen Brassóba dolgoztam, megvolt a szokás: esténként lejöttek az erdő szélére, kukázni. Mindenki tudta, hogy át fognak menni a lakótelep kellős közepén, mert az éppen egy völgyben, két erdő között helyezkedik el, s nekik itt rövidebb. Senki nem bántotta őket, igaz, ők sem bántottak senkit. Ők lejöttek a kukákba vacsorázni. Más kérdés megint, hogy hirtelen az utóbbi évekbe miért ide jönnek vacsorázni, eddig nem jöttek, csak most kezdték el. Valami történehetett tehát... Bekajáltak, s visszamentek az erdőbe. Másnap megint, a megszokott időpontba... Ez tényleg furcsa látvány: kinézel a konyhaablakon, s nem kóborkutyák, de medvék sétálnak át a parkon, Etc. etc. de a kutya, hogy egyszer csak megjelenjék 12 társával a lakótelepemen, és a főútról a tömbházam ajtajáig ne engedjen be, ilyen nincs. Ilyen nem volt, és nem is lesz. Elviszik a sintérek, vagy baseball ütővel ááááááááááá már nem megyek én rájuk, van elég lusta állatorvos, ki irodájából blogjába firkálászva megvédje őket, bárhova lépek, csak kutyaszar, dehogyis: pisztollyal lövöm ki őket!

Névtelen írta...

Az állatorvos megvédi az állatot. Egy igazi orvos viszont az embert. S ha nem, hát hajitsd te is az oroszlánok elé Pált, hadd élvezd ki magad, mi történhetik vele...

ÉLJENEK A SINTÉREK! (még sok munkájuk van és lesz)

Névtelen írta...

Ezek a zoofil (Dániában nem bűn) állatorvosok... előbb-utóbb ránktukmálják buddhizmusuk, hogy már a legyet se üthessük le, csak befőttesüveget forditsunk rá, meg ilyenek... És felemelik az ember fölé az állatot... Hümmm... Látott már Mózes is ilyesféléből eleget, és ma is sokan szolgálják a Mammont... Miközben Istenről prófétálnak... Hümmm-hümmm... Hümmm -

Noémi írta...

akkor névtelen, alias C.Á., adj pacsit a brassói medvéknek, ha ennyire élvezed az állatkínzást, ők majd elintéznek téged. aki azt csinálja amit te csináltál, azt érdemli, hogy vele is ugyanaz történjen, mint amit ő művelt, de nem azért, mert az állat egyenrangú az emberrel, hanem azért, mert fölöslegesen kínozza őket.

Noémi írta...

és azért amiért annyi kóborkutya van, egyedül az ember a hibás és felelős, és ésszerű, normális megoldást kellene találni, nem ilyen agyament módszerekkel írtani őket mint a te stílusod.

Noémi írta...

és tudod kit nevezzél te zoofilnak? adok egy pár tippet neked... ezzel egy kicsit túllőttél a célon, nem gondolod?

Zsofymusician írta...

Ez szerintem kicsit elmeroggyant gondolkodás "névtelen hozzászoló", az ilyeneket mint téged, ugyan igy kéne felakasztani egy fára, vagy láncra verni...addig amíg teljesen a halál markában lennél...

Az állat is érző lény, épp ugy mint te...sőt talán fejlettebb is mint egy ember, csak épp nem tud beszélni...
Ők is valamilyen szerepet töltenek be a mi kis világunkban...és nem azért vannak, hogy a te és a magadfajták irtsák vagy egyáltalán kínozzák őket...

Az egy dolog hogy kínozod vagy "megölöd", de hogy még ágálsz is vele...

Én erre nem lennék büszke...

Fogadj el egy jó tanácsot:kicsit gondolkodj mielött cselekszel, vagy egyáltalán beszélsz...!

Noémi írta...

igazi orvos ... te egyáltalán fel tudod fogni, hogy miket írsz ide össze-vissza?! vagy füvezel, és révületedben provokáló szövegeket írsz?! írj a saját blogodba ilyen baromságokat!

az ilyeneket mint te állatorvosok kéne kezeljék, de inkább lemondanak rólad az emberorvosok javára, mivel emberformád van ... :D

Zsofymusician írta...

Szia, Noémi...

Ma láttam amint egy "vadbarom" elütött egy kutyát...a hátso részét érte az ütés a kutyának...de amire odértem, hogy segítsek rajta, már az orrán vért fujt...

Nem vagyok szakértő és nem vagyok orvos, de annak valószínüleg belső vérzése lehetett,nem?...