kedd, július 07, 2009

eutanázia

Kint csöndesen esett az eső, hallatszott amint az esőcseppek koppannak a szőlő levelein, kellemes füstszag terjengett, a kutya nagyot szuszogott álmában, olvastam ma egy blogbejegyzést az indexen ami az eutanáziáról is szólt, ami nem tabutéma, de mégis elég ritkán olvasok erről a témáról az ismertebb oldalakon, persze normális, hogy sokan nem szeretnek beszélni erről, semmiről sem ami elmúlás. A bejegyzés címe "Al Pacino lesz Doktor Halál" és arról szólt, hogy Al Pacinót kérték fel - el is fogadta, hogy játssza Jack Kevorkiant a You Don't Know Jack című filmben, azt az orvost aki talán 130 embert küldött át kegyesen a másvilágra, de inkább a rendezőről, az általa rendezett filmekről és persze Al Pacinóról van szó, de a kommentekben mégiscsak felmerült az eutanázia fogalma, és hogy jó lenne-e vagy sem jóváhagyni alkalmazását. Idézek egy pár érdekes kommentet a bejegyzésre :

"Az eutanázia olyan, mint a körülmetélés:
Az élet végén van egy kis darab, ami csak kellemetlenséget okoz ezért néha jobb eltávolítani.
És miért is ne, ha már az egész egy nagy faszság volt!"

"Érvek és logika valóban nem használható abban a világban, ahol ráérős surmók próbálják megmondani, olyan surmóknak, akiknek fáj az élet, hogy igenis szenvedniük kell még."

"ha csak egy vegetáló, mozdulatlan, pisilő-szaró, béna, infúzióval etetett ember lennél, és még tudnál gondolkozni, ordítva kérnéd hogy szabadítson meg valaki kínjaidtól és ettől a szaros földi léttől. Hm? Nos?"

"Amúgy nálunk az eutanáziánál is tetten érhetô az az elképesztô képmutatás ami mindenhol.
Nem adnak választási lehetôséget :("

"Nincs mit bizonygatni... ha csinálhatsz
életet állami engedély nélkül akkor meghalni is van jogod nélküle.

Szerintem asimow se képzelt el olyan szar jövőt, mint amilyen valójában lesz...mármint az öregeknek főleg."

"Abszolúte nem érdekel, hogy kinek mi a nézete.

Ha kérsz a csokiból akkor kapsz, ha nem kérsz nem kapsz - tömören

De annál inkább érdekel, hogy
Barry Levinson: Jó reggelt, Vietnám!, Pokoli lecke, Amikor a farok
csóválja, Gömb, Az őstehetség
és Esőember rendezője Al Pacinóval megfejelve, mit fog kihozni. A
Felhozatal eddig rendben. "

"Hát, azért itt pár ember megérdemelné a kegyes halált. Vagy inkább a kegyetlent."

Mégis szerintem könnyebb vagy emberibb, talán, ha az valaki tud vagy tudna választani. Jó lenne ha létezne egy törvény ami legalább megadja a választási lehetőséget az embereknek.

Én szeretném ha lenne választási lehetőségem.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az életet sem azért kaptuk már akartuk és hogy ha már Isten megajándékozott az élettel nem hiszem hogy nekünk embereknek lenne választési éehetőségünk.Szerintem ponnt úgy ahogy Isten tudta hogy mikor kellett szülessünk,úgy azt is tudja hogy mikor kell meghaljunk.De hát mai modern emberként ezen nem gondolkodunk el csak azon hogy nekünk mi lenne a lehtő legjobb megoldás és a legkönnyebb.Szerintem nem lehet döntési lehetőségónk és nem is kell mert ha hiszünk abban hogy van valaki aki fölöttónk áll,akkor abban is hinnünk kell hogy Ő nagyon jól tudja hogy mikor jött el a halálunk ideje...

Noémi írta...

én nem szeretném ha magatehetetlenül rászorulnék valakire, megkeseríteném az életét, akkor már inkább ne legyek, az hogy van-e jogom ezt megtenni az már más kérdés, de ha megtehetném adott helyzetben, megtenném gondolkodás nélkül. mindenkinek megvan a saját nézete, véleménye, az enyém ez.

Névtelen írta...

De nem ismereheted azt a verziot hogy "mi lenne ha",mert nem vagy helyzetben es szerintem meg akkor is ha nehez ki kellene tartanunk,vagy azoknak az embereknek!De lehet en is csak hasbol beszelek mert en sem vagyok helyzetben csak egyszeruen igy gondolom.Ha agyban lennek es mas emberekre szorulnek nem biztos igy gondolnam,de ezt a verziot en sem ismerhetem...de nekem legalabbis az a velemenyem hogy nem te adtad magadnak,nem veheted el...az eletet

Névtelen írta...

Te bolond vagy? Euthanázia = (ön)gyilkosság.