péntek, október 10, 2008

kis tornádó - Overdose

Overdose a Kincsem parkban (a telesport.hu-tól)



Csak ma olvastam az index hétfői cikkét Overdose-ról és francia riválisáról :
"Overdose kihívja a párizsi futamgyőztest

A veretlen magyar csodaló utcahosszal nyerte az érvénytelenített futamot vasárnap a világ egyik legnagyobb sprintversenyén, de az újraindítást tulajdonosa nem vállalta. Mikóczy Zoltán még az idén szeretné futtatni lovát Marchand D'Or ellen, aki a második felvonásban diadalmaskodott, akkor, ha összejön az 500 ezer eurós pénzdíj.

A vasárnapi párizsi, 250 ezer euró (60 millió forint) összdíjazású [1] Prix de l'Abbaye de Longchamp nevű verseny ezerméteres sprinttávján futott a veretlen magyar csődör [2], a hároméves Overdose. Hiába nyerte több testhosszal [3] a versenyt, az egyik ló beragadt a rajtgépbe, a rendezők (egy piros zászló felemelésével) visszastartot rendeltek el.

Néhányan nem érzékelték a jelzést, és versenytempóban végigmentek a távon. A rendezők úgy döntöttek, a versenynap végén újraindítják a futamot. Ezt Overdose tulajdonosa nem vállalta, a ló kifutotta magát, nem lett volna esélye a pihent vetélytársakkal szemben.

A hivatalos jegyzőkönyv szerint Overdose az "érvénytelen start" miatt nem vett részt a futamon. A futamát 52,2 mp-es pályacsúccsal nyerte, a szervezők a megismételt futam győztesével, Marchand D'Orral azonos időt (54,4) állapítottak meg neki.

A rendezők óriásit hibáztak, a futamokon általában zászlólengetéssel, szirénával, fényjelzéssel jelzik az érvénytelen rajtot. Mikóczy elismeri, hogy jogos volt a visszastart, hiszen egy ló önhibáján kívül nem tudott eljönni az indítóboxból, de a rendezők rosszul kezelték a helyzetet.

Overdose lovasa, az osztrák Andreas Suborics csak az utolsó 50-60 méteren észlelte, hogy baj van. A ló így is megdöntötte a pályacsúcsot, ha megszorítják, még jobb időt tudott volna. Mikóczy nem kívánt összesküvés-elméleteket gyártani, de tény, hogy a verseny másik nagy esélyese, a hazai Marchand D'Or "lábában benne maradt a futás". Idejében megállt, nem fáradt el, a megismételt futamon simán győzött.

Az ilyen esetekben alapvetően két megoldás közül szoktak választani: vagy marad az eredmény, és megbüntetik a startért felelős személyzetet; vagy 1-2 héttel később újrafutják a versenyt. Legalább ennyi idő kell a lovaknak a tökéletes regenerációhoz, egy ilyen terhelés után az állatok izomlázzal küzdenek.

A tulajdonos szerint alapvetően három lehetőség közül választhatnak: Overdose hároméves, még fejlődik, sokat futott az idén, pihennie kéne.

Elképzelhető, hogy indítják a Hongkongi Nagydíjon, ezt október 17-ig kell eldönteni. A sprintverseny összdíjazása 12 millió hongkongi dollár (kb. 280 millió forint), de a 20 órás repüőutat és az akklimatizálódást csak akkor vállalják, ha Marchand D'Or is ott lesz a versenyen.

Az egyértelmű cél ugyanis ez. Párizsban is látszott, hogy ez a két ló kiemelkedik a mezőnyből. Mikóczy kihívásos versenyt szeretne a francia lóval, amelyet szerinte Budapest és Párizs között nagyjából félúton, Baden-Badenben lehetne megrendezni október végén. Minden azon múlik, sikerül-e megfelelő összegű pénzdíjat összehozni a visszavágóra.

Mikóczy szerint a franciák nem vállalják, de a pénzdíjon sok múlik, egy 500 ezer eurós (kb. 125 millió forint) összegnek biztosan nem tudnának ellenállni."


Nincs értelme annak, hogy itt is leírjam amiket róla írtak már interneten, újságokban, stb. Mindenhol csak róla beszélnek,ő az új szenzáció, és az is. Minden száz évben egyszer születik egy ilyen ló, joggal mondják hogy Kincsem után ő a következő legjobb magyar ló és világviszonylatban talán az első húsz legjobb között van,de szerintem ezen is fog még "javítani". Íme egy pár adat, amit egy lóról tudni kell :

Angol telivér Anyja: Our Poppet • Apja: Starborough Tulajdonos: Mikóczy Zoltán •Idomár: Ribárszki Sándor • Zsoké: Andreas Suborics Születési év: 2005 •Születési hely: Nagy-Britannia • Versenyistálló: SCH Racing (Dunakeszi) Súly: 392 kg • Marmagasság: 158 cm Legnagyobb sebessége: 70 km/h Patkóméret: 27-es elöl / 28-as hátul (alumíniumpatkók) • Napi takarmányigénye: 8 kg (forrázott zab és kevert táp) + táplálékkiegészítők, vitaminok • Eddigi eredményei: 10 verseny / 10 győzelem • Eddigi nyereménye: 136 ezer euró (33,4 millió Ft)


Nincsenek megjegyzések: